Intro Occitan

Vicenç Pagès i Jordà (Figueres, 14 de decembre de 1963) es un escrivan e critic literari en catalan. Es tanben professor de lenga e estetica a la Universitat Ramon Llull.

Lo 1989 ganhèt la Biennala de Barcelona en l'apartat de literatura, e l'an seguent apareguèt lo sieu primièr libre, lo recuèlh de contes intitulats Cercles d'infinites combinacions. Lo 1991 publiquèt l'òbra de bricolatge textuala intitulada Grandeses i misèries dels premis literaris (Llibres de l'Índex), formada d'un milièr de citacions.

L'an 1995 apareguèt la siá òbra mai ambiciosa, El món d'Horaci, un roman que se tròba a mièg camin entre la ficcion e l'assag creatiu. L'an 1997 vegèt la lutz lo sieu libre de mai succès, lo roman cuert Carta a la reina d'Anglatèrra, que narra en cent paginas mil ans de la vida del protagonista. A aquel libre lo seguiriá Un tramvia anomenat text (1998), un assag sul escritura que considèra lo tèxt coma una barreja indestriable d'inspiracion e mestièr, de gèni e competéncia, de magia e disciplina.

En companyia de l'altre (prèmi Documenta 1998, publicat lo 1999) marca lo retorn al genre conti. En aquela escasença, lo recuèlh es unitari, doncas que totes los relats viran a l'entorn del tèma del doble. Lo seguiguèt lo roman La felicitat no és completa, Prèmi Sant Joan de narrativa 2003, la biografia intermitent d'un personatge sens conviccions, tradusit al castelhan l'an seguent amb lo títol La dicha no es completa (El Aleph). Lo 2004, lo recuèlh El poeta i altres contes obtenguèt lo prèmi Mercè Rodoreda, e foguèt publicat l'an seguent. Lo 2006 apareguèt De Robinson Crusoe a Peter Pan. Un cànon de literatura juvenil. Ganhèt lo prèmi Crexells 2009 amb lo roman Els jugadors de whist. Lo 2012 publica amassa amb lo pintor Joan Mateu Bagaria El llibre de l'any.

Lo 2013 ganhèt lo prèmi Sant Jordi de roman per Dies de frontera, e l'an 2014 foguèt premiat amb lo Prèmi Nacional de Cultura.